Naar aanleiding van een eerdere bijdrage in mijn blog ontving ik rond de kerstdagen het boekje “Zet je tanden in de WOR” van JOhan Berends. Een leuke verrassing en reden om het boekje dit weekend met interesse te lezen. Op basis van zijn ervaring als OR-coach behandelt JOhan in het toegankelijke boekje 26 vragen van ondernemingsraden. Het boekje leest gemakkelijk en ik herken de vragen vanuit mijn eigen praktijk.

Al lezende bedenk ik voor wie het boekje interessant kan zijn.

Denkende aan de vragen tijdens mijn eerste gesprek met mijn nieuwste ondernemingsraad zou de raad waardevolle informatie uit het boekje kunnen putten over bijvoorbeeld kosten en mandaat, adviseren en instemmen, etc. Voor andere ondernemingsraden en bestuurders staat er praktische informatie in over bijvoorbeeld fusies of het tussentijds vervullen van vacatures. De heel herkenbare vragen worden op een beknopte en begrijpelijke wijze aan de orde gesteld.

In mijn praktijk ervaar ik dat OR-leden hun medezeggenschapstaak heel serieus en goed op willen pakken en bang zijn om fouten te maken. Ze voelen een grote verantwoordelijkheid over onderwerpen waarin ze nooit zijn opgeleid of geoefend. Het boekje ondersteunt antwoorden die ook ik als adviseur of coach aanreik. Voor goed bedoelende medezeggenschapsbeoefenaren is het een heerlijk boekje om op een luchtige wijze antwoorden op een aantal relevante vragen te krijgen.

Net als ik heeft Johan een bedrijfskundige achtergrond en is gestart in de bankenwereld. Net als bij Johan heeft medezeggenschap mijn hart al lang geleden veroverd.

Met mijn motto voor CKMO “samen sterk en doelgericht” probeer ik medezeggenschap (op maat) te optimaliseren en de samenwerking in de driehoek ondernemingsraad, bestuurder, toezichthouder zo passend mogelijk te maken voor de betreffende organisatie. Samen in staat zijn om “het leven een beetje mooier te maken” in de context van onze leefwereld. Dat is niet altijd gemakkelijk en vergt van alle betrokkenen een luisterend oor, respect en inzet. Maar de uitdagingen zijn altijd de moeite waard en leveren heel veel voldoening op.

Als deze blog vragen oproept, of als je advies of je behoefte hebt aan ondersteuning van de medezeggenschap in jouw organisatie, ben je van harte welkom. Op mijn website www.ckmo.support  kun je meer over mij en mijn dienstverlening lezen.